Ισραήλ – Χαμάς σε πόλεμο, σημερινά νέα | Το Ισραήλ λαμβάνει κατάλογο ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα. 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επίσης επιστρέφουν στα σπίτια τους

By | November 26, 2023

• Είναι η 51η ημέρα του πολέμου: περισσότεροι από 14.800 Παλαιστίνιοι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 5.600 παιδιών, σύμφωνα με τη Χαμάς. Στο Ισραήλ, 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
• Καθυστέρησε η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων: το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί και 7 αλλοδαποί με αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιους.
• Οι λέξεις και τα αρκτικόλεξα για την κατανόηση της σύγκρουσης: εδώ είναι το γλωσσάρι.
• Η ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, εξηγείται εδώ.

07.50 – «Η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία, ένα κορίτσι αφέθηκε ελεύθερο χωρίς τη μητέρα της»

Ένα κορίτσι απελευθερώθηκε χωρίς τη μητέρα της. Έτσι, η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων σε τέσσερις ημέρες με αντάλλαγμα την εκεχειρία και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αναλογία ενός προς τρεις. Αυτό αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές, αναφερόμενες στο γεγονός ότι η Χαμάς απελευθέρωσε τη 13χρονη Χίλα Ροτέμ χωρίς τη μητέρα της Ράγια, η οποία παραμένει στα χέρια των απαγωγέων. Το κοριτσάκι παρελήφθη από τον θείο της τις τελευταίες ώρες. «Η Χίλα επιστρέφει σπίτι χωρίς τη μητέρα της Ράγια, η οποία είναι ακόμα φυλακισμένη. Η Χαμάς παραβίασε σοβαρά τη συμφωνία και χώρισε μητέρα και κόρη», αναφέρεται σε σημείωμα των ισραηλινών αρχών που δημοσιεύτηκε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla.

07.30 – Το Ισραήλ λαμβάνει την τρίτη λίστα ονομάτων με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν

Το Ισραήλ έλαβε την τρίτη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα. Ένας ενημερωμένος αξιωματούχος είπε στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα βρίσκονται στη λίστα που παρείχε το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Θα είναι η τρίτη ημέρα μιας τετραήμερης εκεχειρίας. Το Κατάρ είπε ότι ελπίζει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω με την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

07.24 π.μ. – Η Χαμάς απελευθερώνει ακόμη 4 Ταϊλανδούς ομήρους

Οι μαχητές της Χαμάς απελευθέρωσαν ακόμη τέσσερις Ταϊλανδούς ομήρους που απήχθησαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους Natthaphon Onkaew, Khomkrit Chombua, Anucha Angkaew και Manee Jirachat. Οι ισραηλινές αρχές μετέφεραν τους τέσσερις αλλοδαπούς ομήρους στο Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ για ιατρική και ψυχολογική θεραπεία. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin λέει ότι και οι τέσσερις είναι καλά στην υγεία τους. Η πρεσβεία της Τεχεράνης στην Μπανγκόκ ισχυρίστηκε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των Ταϊλανδών πολιτών παρέχοντας κατάλογο στη Χαμάς. Η λίστα συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ταϊλάνδης.

02.25 – Το Ισραήλ λαμβάνει τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έλαβε μια νέα λίστα ομήρων που η Χαμάς ελπίζει να απελευθερώσει σήμερα. Αυτό ανέφεραν τα ΜΜΕ, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα ενημερώνοντας τις οικογένειες των ανθρώπων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.

02.08 – Μέση Ανατολή: ΟΗΕ, 200 φορτηγά βοήθειας φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας

61 φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και νερό έχουν παραδώσει το φορτίο τους στη βόρεια Γάζα, καθώς η παύση των μαχών επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στην πολιορκημένη παράκτια περιοχή. Άλλα 200 φορτηγά στάλθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τη Νιτζάνα του Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), και 187 από αυτά πέρασαν τα σύνορα. Έντεκα ασθενοφόρα, τρία λεωφορεία και ένα επίπεδο κρεβάτι παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Al-Shifa, το οποίο έχει γίνει το πεδίο έντονων μαχών τις τελευταίες ημέρες, «για να βοηθήσουν στην εκκένωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Όσο περισσότερο διαρκεί η εκεχειρία, τόσο περισσότερες υπηρεσίες βοήθειας θα μπορούν να στέλνουν προς και μέσω της Γάζας», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τις ομάδες της Παλαιστινιακής και της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Την προηγούμενη μέρα, όταν ξεκίνησε μια προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων, συνολικά 137 φορτηγά παρέδωσαν βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων σήμερα και ανανεώνουμε την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε ο Ocha, «και ελπίζουμε ότι η απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων θα φέρει ανακούφιση στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους».

01.49 – Μέση Ανατολή: 39 απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επιστρέφουν στα σπίτια τους

Η Αρχή Φυλακών του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, αφού το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, απελευθέρωσε 20 ομήρους βάσει συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή. Η συμφωνία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες και να επιτρέψει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ, οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι, όλοι γυναίκες και νέοι κάτω των 19 ετών, γιορτάστηκαν διακριτικά με την παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας. Τα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας με μπότες, κράνη και όπλα ήταν ιδιαίτερα πολλά στο σπίτι του Israa Jaabis, 39, του πιο διαβόητου κρατούμενου στη λίστα. Η φωτογραφία του, που κραδαίνει τα μαραμένα δάχτυλά του και το μερικώς καμένο πρόσωπό του σε ένα ισραηλινό δικαστήριο, χρησιμοποιείται συνήθως σε διαδηλώσεις ή για να απεικονίσει τα βάσανα των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ντρέπομαι να μιλάω για χαρά όταν πληγώνεται όλη η Παλαιστίνη», είπε στους δημοσιογράφους στο οικογενειακό δωμάτιο στη γειτονιά του Τζαμπάλ Μουκαμπέρ, μαζί με τον 13χρονο γιο του Μοατασέμ. «Πρέπει να απελευθερώσουν τους πάντες», παρακάλεσε. Η Τζάαμπις καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλάκιση επειδή πυροδότησε μια φιάλη αερίου που είχε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της σε σημείο ελέγχου το 2015, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Η ΜΚΟ Addameer, η οποία του παρείχε δικηγόρο, αναφέρει ότι υπέστη εγκαύματα σε περισσότερο από το 50% του σώματός του. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τώρα χρειάζεται έξι εγχειρήσεις.

Στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, υπήρχε αντίθετα χαρά και, πάνω απ’ όλα, συνθήματα που επαινούσαν τη Χαμάς, που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ. Ήταν αυτό το ισλαμιστικό κίνημα, μεγάλος αντίπαλος της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς, προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής του οποίου η εξουσία εκτείνεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με το Ισραήλ. «Εζεντίν! «Ezzedine!» φώναζε το πλήθος, αναφερόμενος στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam. Το απόγευμα της Παρασκευής, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φώναζαν «We are your men, Deif» ή «We want Sinouar», αναφερόμενος στον Mohammed Deif, τον άπιαστο διοικητή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, και τον Yahya Sinouar, ηγέτη του κινήματος στη Γάζα. Τη στιγμή που η πρώτη ομάδα των 39 κρατουμένων απελευθερωνόταν, η Λέσχη Φυλακισμένων, μια παλαιστινιακή ΜΚΟ που συνηγορεί υπέρ των κρατουμένων, ανέφερε ότι 17 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν την ίδια ημέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *