Τιμολόγια, πώς να λάβετε επιστροφή χρημάτων μετά το πρόστιμο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Προστατευμένη αγορά, αντίο;

By | November 25, 2023

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να λάβετε επιστροφή χρημάτων είναι να υποβάλετε αξίωση στον διαχειριστή που τροποποίησε μονομερώς τη σύμβαση. Εάν η απάντηση δεν έχει φτάσει μετά από 40 ημέρες, μπορεί να πραγματοποιηθεί συμφωνία Arera

Μετά την αντιμονοπωλιακή κύρωση σε διαχειριστές ενέργειας που αύξησαν τους λογαριασμούς τους την περίοδο που ήταν απαγορευμένη, οι καταναλωτές αναρωτιούνται τι θα γίνει και αν υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν επιστροφή χρημάτων. Μάλιστα, η αρχή επέβαλε πρόστιμο σε έξι παρόχους (Acea, Dolomiti, Edison, Enel, Eni και Iberdrola), συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ένοχοι ότι τροποποίησαν μονομερώς τις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου με τους πελάτες τους, αυξάνοντας τους ναύλους. Ωστόσο, για κάποιους μήνες το 2022 ίσχυε το διάταγμα Aiuti-bis, το οποίο απαγόρευε τέτοια μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τη σοβαρή κρίση τιμών που είχε επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ

Εάν θεωρείτε ότι έχει παραβιαστεί ο Κώδικας Καταναλωτή, η Προστασία του Ανταγωνισμού θεσπίζει κυρώσεις, τις οποίες θα εισπράττει η Εφορία. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στο κράτος το οποίο, εν μέρει, θα τα χρησιμοποιήσει επίσης για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αλλά δεν θα πάνε στους πελάτες που επηρεάζονται από τις παράνομες αυξήσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Antitrust δεν ανάγκασε τους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Μάλιστα, στις αρμοδιότητες της Αρχής δεν περιλαμβάνεται η εντολή επιστροφών ή αποζημιώσεων σε εταιρείες. Ωστόσο, η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία μπορεί να τα διευκολύνει. Μάλιστα, πολλές φορές μια εταιρεία αναλαμβάνει οικειοθελώς να επιστρέψει στους πελάτες ένα ποσό που χρεώθηκε αδικαιολόγητα και, σε αυτές τις περιπτώσεις, η AGCM κλείνει τη διαδικασία χωρίς πρόστιμο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί η επιστροφή χρημάτων, εφαρμόζεται η ίδια η ποινή.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Για να προσπαθήσετε να λάβετε επιστροφή χρημάτων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραπονεθείτε στον διαχειριστή που τροποποίησε μονομερώς τη σύμβαση. Εάν μετά από 40 ημέρες η απάντηση δεν έχει φτάσει ή δεν είναι οριστική, μπορεί να διεξαχθεί συνδιαλλαγή Arera, μια δωρεάν εξώδικη διαδικασία στην οποία ένας συμβιβαστής προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο διαδίκων για την επίτευξη λύσης. Στις συναντήσεις – που γίνονται διαδικτυακά – μπορείτε να εκπροσωπηθείτε από ένωση καταναλωτών και δεν μπορούν να περάσουν περισσότερες από 90 ημέρες από την αποστολή του αιτήματος έως το κλείσιμο της διαδικασίας (η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλες 30).

ΜΕΤΡΙΑ: ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι βουλευτές των Noi Moderates, Pino Bicchielli και Ilaria Cavo, παρενέβησαν επίσης στο ενεργειακό διάταγμα, παρουσιάζοντας δύο ατζέντες για την επέκταση του προστατευόμενου ενεργειακού καθεστώτος, που τώρα θα λήξει για ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Τα κείμενα δεσμεύουν την κυβέρνηση “να επαληθεύσει τη δυνατότητα υιοθέτησης, μετά από ειδική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την επαλήθευση της συμβατότητάς της με τις διατάξεις του ιταλικού εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία, οποιαδήποτε κατάλληλη πρωτοβουλία, επίσης που συνίσταται στην αναβολή των προγραμματισμένων προθεσμιών, ώστε η παύση της προστατευόμενης αγοράς ενέργειας για οικιακούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων, να συμβεί σύμφωνα με μεθόδους και προθεσμίες που εγγυώνται τη συνέχεια του εφοδιασμού, χωρίς μεγαλύτερες υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις από την πλευρά του τελικούς χρήστες”. Εκτός από την παράταση των προθεσμιών, πρέπει να υπάρξει και «συγκεκριμένη ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την πλήρη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την είσοδο στην ελεύθερη αγορά».

ΠΙΚΕΤΑ: ΓΙΑ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

Σχετικά με το τέλος της προστατευόμενης αγοράς «γίνεται συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες περισσότερο χρόνο (σε σύγκριση με την προγραμματισμένη προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου 2024, εκδ.) για να ενημερωθούν επαρκώς και να αποφύγουν την υπερβολική ταλαιπωρία». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Gilberto Pichetto Fratin, στην εκδήλωση Corriere della Sera «Η οικονομία του μέλλοντος».

«Η μετάβαση από την προστατευόμενη αγορά στην ελεύθερη αγορά – εξήγησε ο Pichetto – επηρεάζει περισσότερους από 9 εκατομμύρια εγχώριους χρήστες, χωρισμένους σε ευάλωτους και μη ευάλωτους. Προς το παρόν ο πρώτος θα παραμείνει υπό προστασία, ενώ ο δεύτερος πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία και τον χρόνο για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες.» Στο διάταγμα για την ενέργεια, πρόσθεσε ο υπουργός, «υπάρχει πρόταση που προβλέπει δρόμο μελλοντικής εγγύησης Για τους υπόλοιπους χρήστες, “ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου” για τον εντοπισμό του φορέα εκμετάλλευσης που θα τους προμηθεύσει με φυσικό αέριο σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή στην ελεύθερη αγορά. Τέλος, το Διάταγμα θα περιέχει ” οι μέθοδοι επαρκείς τεχνικές για την υλοποίησή του».

DL ENERGIA, PIQUETE: ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ CDM ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σχετικά με το ενεργειακό διάταγμα, σήμερα, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την Elettricità Futura στη Ρώμη, ο ιδιοκτήτης του Mase δήλωσε ότι «θα πρέπει να φτάσει στο Συμβούλιο Υπουργών την επόμενη εβδομάδα, εάν ολοκληρώσουμε -όπως νομίζω- τις συζητήσεις και, ως εκ τούτου, ξέρουμε τι να κρατήσουμε και τι να εξαλείψουμε».

Στο διάταγμα, πρόσθεσε ο Pichetto, «σχεδιάζουμε να εξοπλίσουμε δύο λιμάνια σε εθνικό επίπεδο. Θέλουμε να έχουμε μεγάλες πλατφόρμες και συνεπώς μεγάλες ποσότητες χάλυβα για την παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Ωστόσο, αυτό θα πάρει χρόνο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *